28/08/2013

Veckans temanovell: Siffrorna

Eftersom jag var sen med novellen förra veckan, så tänkte jag att jag blir klar extra snabbt den här gången. Bonusnovell kommer senare.. ^^


Sifforna

Hon älskade jakten, Spänningen. Pusselbitarna som skulle passas ihop. Att hitta varje bit, en här och en där. Frustrationen när det saknades en bit. En bit, för att allt skulle vara löst. Det hade hon gjort ända sen hon var liten och hennes äldre syskon hade tröttnat på att leka med henne och istället ritat skattkartor. På så sätt hade de sluppit undan i någon timme och kunnat spela tvspel istället. Det tog visserligen inte många gånger innan hon blev bra på deras kartor och de försökte göra kartorna svårare och svårare. Men hon var otroligt smart som sjuåring.

Nu, tjugo år senare var hon ännu smartare och hade trots skoltrötthet vid tolv års ålder, gått ut alla årskurser med högsta betyg i alla ämnen. Trots denna intilligens hade hon ännu ingen universitetsutbildning. De senaste sju åren hade hon tagit spontana kurser på högskolan och jobbat extra på ett café. Hennes föräldrar och syskon tyckte att hon skulle läsa till ekonom, men hon vägrade. Siffror var det tråkigaste hon visste. Plus, hon kunde knappt hålla koll på sin egen ekonomi. Hon var glad om hon hade pengar kvar på kontot när lönen kom. Hon visste inte riktigt vad hon ville bli när hon blev stor, men minnet av barndomens jakter fanns kvar i hjärtat. Polisyrket hade varit åp tapeten en kort stund i tonåren, men hon gillade inte vapen så polis var inget yrke för henne.

Om sanningen skulle fram, så trivdes hon ganska bra med livet som det var just nu Lite plugg, lite jobb och lite party. Inte för att hon någonsin skulle bli rik på det, men det var ju faktiskt inte det viktigaste i livet. Huvudsaken var väl att en mådde bra och var lycklig. Sen spelade inget annat någon större roll.

Hon vaknade till ur sina dagdrömmar och insåg att spårvagnen precis stannat till vid hennes hållplats, så hon kastade sig ut och hann precis innan dörren stängdes. Hon tog ett djupt andetag och tänkte för sig själv att hon nog måste sluta dagdrömma på spårvagnen. Det här var tredje gången den här veckan som hon nästan missat att gå av eftersom hon suttit i sina egna tankar.

Hon älskade platsen hon bodde på. Familjeområde med små lägenhetshus med högst tre våningar, alla med balkong i solläge och hela området var som en lummig park med nyutslagna blomsterbuskar på sommaren. På hösten doftade hela området av nyfallna äpplen.

Hon klev in genom porten och tog sin post, mest reklam som vanligt, hon tog två trappsteg i taget upp till vånging tre. Hon började leta efter nycklarna medn insåg att dörren stod öppen och det var med skräckblandad förtjusning och rädsla som hon öppnade dörren på vid gavel och ropade: hallå, är det någon här? Ingen svarade och inga ljud hördes. Hon klev långsamt in i lägenheten, hon ville egentligen inte smyga i sin egen lägenhet, men ifall någon var kvar så ville hon överraska den personen och inte tvärtom. Väl inne i hallen stängde hon dörren tyst bakom sig och gick långsamt in i vardagsrummet. Hon blev stående i dörröppningen. På den vita väggen hade någon sprejat med graffit:

2 12 9
5 11 15 14 15 13!

No comments:

Post a Comment